Gendergelijkheid in Zweden: mijn ervaringen tot nu toe


Iets meer dan drie weken geleden ben ik geëmigreerd naar Zweden om te beginnen aan mijn master Gendering Practices aan de Universiteit van Göteborg. Aangezien Zweden een van de landen is waar gendergelijkheid het 'hoogst' is, was studeren in Zweden voor mij een logische vervolgstap. Maar hoe is dit in de praktijk?

Uiteraard ben ik hier pas een week of drie, dus een uitgebreide en gedetailleerde beschrijving geven is helaas nog niet aan de orde (wellicht volgt dit nog in de toekomst). Toch heb ik al verschillen met Nederland kunnen ontdekken waaruit blijkt dat Zweden wel degelijk voorloopt. Wat me meteen opviel zodra ik in Zweden kwam, is dat genderneutrale toiletten hier de normaalste zaak van de wereld zijn. Bij benzinestations, op de universiteit, in restaurants; vrijwel alle toiletten waar je komt zijn voor iedereen. Ik geef het toe; in bepaalde uitgaansgelegenheden heb ik gescheiden toiletten gezien, maar over het algemeen zijn de toiletten (hier in Göteborg) genderneutraal. Wat mij betreft een goede ontwikkeling, om zo ongemakkelijkheden voor mensen die zich niet met één gender willen identificeren te voorkomen. Zeg nou zelf, jouw toilet thuis is toch ook genderneutraal?

Ook is het mij opgevallen dat het wellicht wat 'geaccepteerder' is om als genderneutraal persoon/non-binair persoon door het leven te gaan. Nu is dit een gevaarlijke uitspraak, omdat ik uiteraard niet weet hoe dit als Zweed wordt ervaren, en ik kan alleen maar over de stad Göteborg spreken. Toch heb ik hier al meer genderneutrale personen ontmoet dan in Nederland - maar dit kan ook zijn door de kringen waarin ik me op dit moment bevind. Het is in ieder geval iets positiefs wat me is opgevallen.

Toch merk ik dat er ook hier nog veel te verbeteren valt: het is inderdaad mogelijk om als genderneutraal/non-binair persoon door het leven te gaan, en ook op je paspoort/identiteitsbewijs kan dit worden weergeven. Maar in Zweden heeft elke burger een personal identity number, een identiteitsnummer dat je bijvoorbeeld moet gebruiken als je je inschrijft bij de universiteit of als je een rekeningnummer bij een bank wil aanvragen. En één cijfer in dit identiteitsnummer staat voor je gender: man óf vrouw. Volledig als genderneutraal/non-binair zijn is dus toch nog niet helemaal mogelijk.

Disclaimer: dit is mijn ervaring na drie weken, elk mensen kan dit anders ervaren.

Bron foto: redbubble.com

Geen opmerkingen