Inspiratie: documentaire Man Made door Sunny Bergman: mannelijkheid ter discussie stellen


Als men over feminisme spreekt, dan gaat het voornamelijk over de positie van vrouwen in de samenleving en hoe deze positie verbeterd kan worden. Toch gaat feminisme verder dan dat; er wordt namelijk gestreefd naar gelijkwaardigheid tussen alle seksen/genders. Mannen zijn daar uiteraard ook een onderdeel van, en worden op andere manieren dan bijvoorbeeld vrouwen achtergesteld en benadeeld door onze huidige maatschappij. Sunny Bergman stelt dit in haar documentaire 'Man made' aan de kaak.

In haar 2Doc documentaire van VPRO, bekijkt Sunny Bergman de positie van mannen in onze samenleving en al snel is het duidelijk dat mannen een duidelijk stereotype beeld hebben waar zij aan moeten voldoen. Een man 'hoort' namelijk sterk te zijn, dominant, ambitieus, niet te gevoelig, niet te vrouwelijk (want anders word je als 'homo' bestempeld), noem maar op. Maar dit zorgt ervoor dat mannen erin worden belemmerd volledig zichzelf te zijn.

De Amerikaanse organisatie van psychologen (APA: American Psychological Association) stellen dat traditionele mannelijkheid schadelijk kan zijn voor jongens en mannen - en ook Sunny Bergman laat in haar documentaire zien wat voor effect dit op mannen kan hebben. Zij beantwoordt vragen als "Wat is mannelijkheid?" en "Hoe komt het dat mannen zich ongemakkelijk voelen bij het uiten van emoties, of bij het doen van 'vrouwelijke' dingen als de was?".

Ook duikt ze in het gen 'testosteron', iets waarvan men overtuigd is dat dit het 'mannelijk gen' is waardoor mannen zich anders gedragen dan vrouwen en bijvoorbeeld agressiever zijn. Wat blijkt? Uit haar kleinschalig onderzoek blijkt dat de deelnemende queer-artiesten en balletdansers gemiddeld een hoger testosterongehalte hadden dan de rugbyspelers, advocaten en politieagenten. Dit terwijl je zou verwachten dat het precies andersom zou zijn, omdat de laatst genoemde beroepen juist als 'meer mannelijk' worden beschouwd.

Al met al een interessante documentaire om te kijken, zeker een aanrader! De documentaire is hier te bekijken.

Geen opmerkingen