Inspiratie: Speech door Emma Watson voor de HeForShe Campagne 2014


"Why has the word (=feminism) become such an uncomfortable one?" Het is alweer vijf jaar geleden, maar toch wil ik het graag met jullie delen: Emma Watson's speech als UN Women Goodwill Ambassodor voor de HeForShe campagne. Deze campagne is een solidariteitsbeweging voor gender gelijkheid, en richt zich voornamelijk op jongens en mannen om ervoor te zorgen dat ongelijkheden voor meisjes en vrouwen wereldwijd worden verbeterd. In deze speech doet ze haar verhaal: haar definitie van 'feminisme', en hoe zij de wereld als jong meisje en als vrouw heeft ervaren. 

Hierbij laat Emma Watson zien dat feminisme niet alleen over vrouwen gaat - een onterechte misconceptie. Het gaat over gender gelijkheid, want alle gender stereotypen belemmeren niet alleen vrouwen, maar ook mannen. Voor mannen is het bijvoorbeeld sociaal onacceptabel om gevoelig te zijn en emoties te tonen, omdat dit als een 'vrouwelijke eigenschap' wordt gezien.

"It is time that we see gender on a spectrum, instead of two sets of opposing ideals". In het verleden zijn we er altijd vanuit gegaan dat er twee genders waren: vrouwen en mannen. Maar het wordt alsmaar duidelijker dat er een significant deel van de wereldbevolking zich hier niet mee wil identificeren, om wat voor reden dan ook. Daarom zullen we binaire gendersystem uiteindelijk los moeten laten, willen we vooruit komen. 

Bron foto: entitymag.com

Geen opmerkingen