Het heeft mij jaren geduurd om te kunnen beseffen wat Gender Studies nu precies voor een gebied is, en hoe je dit het beste aan anderen uit kan leggen. Nu zou ik een heel theoretisch stuk kunnen schrijven over de definitie van Gender Studies, maar laat ik het vandaag maar bij een wat simpelere uitleg houden. Het gebied is ontstaan met de naam Vrouwenstudies (Women's Studies) en later werd het ook nog Feminist Studies genoemd. Langzamerhand is de term veranderd in Gender Studies; een studiegebied over gender. Say what?
Het studiegebied focust zich op feminist theory, waardoor het vroeger ook wel Feminist Studies genoemd werd. Sommigen prefereren de term Gender Studies, omdat dit wellicht voor meer inclusiviteit zorgt - het gaat tenslotte over alle genders. Zelf zou ik het wellicht omschrijven als de filosofie van gender, ofwel Gender Filosofie. Het houdt zich namelijk bezig met concepten als 'sex' en 'gender', en wat deze concepten precies inhouden. Ook richt het zich op maatschappelijke verschijnselen in onze samenleving die deze phenomenen creëeren en verder in stand houden. Er wordt nagedacht over vragen als: "Wat is gender?" en "Wat is sekse?". Deze termen worden beschouwd als een sociale constructie; iets wat door ons als mens en door onze samenleving is gevormd. Ook lezen we stukken over wat bijvoorbeeld 'mannelijkheid' of 'vrouwelijkheid' betekent, duiken we in teksten over de verwerping van het 'binaire gendersysteem' en over ideeën van verschillende filosofen over meerdere genders (zoals het artikel The Five Sexes van Anne Fausto-Sterling).
Uiteraard komt er meer bij kijken, en gaat het niet alleen over gender maar over alle aspecten van identiteit, genaamd intersectionality ("refers
to the interaction between gender, race, and other categories of difference in
individual lives, social practices, institutional arrangements, and cultural
ideologies and the outcomes of these interactions in terms of power" - Kathy Davis, 2008, p. 69 in het artikel Intersectionality as Buzzword). Tussen alle aspecten van gender is er namelijk spraak van interactie; niet alleen gender is dus van belang, maar bijvoorbeeld ook ras, klasse, cultuur, etniciteit en geografie.
Hoewel het misschien erg abstract klinkt, kan Gender Studies ook duidelijker en concreter zijn. Onderzoek kan bijvoorbeeld focussen op de representatie van gender in de media (sociale media, tijdschriften, of tv), in de geneeskunde (mijn bachelorscriptie ging over gender geneeskunde), of literatuur. Persoonlijk vind ik het vooral leuk om in een bepaald gebied te duiken en bepaalde theorieën te analyseren en toe te passen, waardoor het wat tastbaarder wordt.
Bron foto: Instagram (@lilboyblueish).
Bron foto: Instagram (@lilboyblueish).
Geen opmerkingen