Inspiratie: VPRO Dorst Documentaire Lattepappa's


Sinds ik in Göteborg, Zweden woon is me één ding ontzettend opgevallen aan het straatbeeld: pappa's met jonge kinderen. Voor mij als Nederlander is dit nogal opmerkelijk, want ondanks dat je het in Nederland ook weleens ziet, zijn het toch voornamelijk moeders die met kinderwagens over straat wandelen. Grappig genoeg kwam ik dit weekend een korte docu tegen genaamd Lattepappa's van VPRO dorst over Zweedse vaders die vaderschapsverlof hebben genomen om voor hun baby of peuter te zorgen (en het speelt zich ook af in Göteborg!). Heel leuk om te zien, en het zet je aan het denken over de twee dagen vaderschapsverlof dat vaders in Nederland krijgen.

In Zweden is het voor vaders mogelijk om maandenlang ouderschapsverlof op te nemen na de geboorte van hun kind. Het is daardoor heel gebruikelijk dat vaders minimaal drie maanden verlof nemen om voor hun pasgeboren kind te zorgen. Daarnaast krijgen beide ouders in totaal 480 dagen ouderschapsverlof die ze zelf mogen indelen, en hiervan krijgen ze ruim een jaar 80% van hun loon uitbetaald. 

Waarom is het voor vaders in Nederland mogelijk om maar twéé dagen ouderschapsverlof op te nemen? Beide ouders zijn toch eersterangs ouders? Deze korte docu van twaalf minuutjes zet je zeker aan het denken over het Nederlandse systeem, en ouderschap an sich. 

Bron foto: VPRO dorst. 

Geen opmerkingen