Nieuws: onvruchtbaarheid ook een mannenprobleem


Gistermiddag las ik een artikel in het NRC over onvruchtbaarheid gerelateerd aan mannen. Vaak wordt onvruchtbaarheid beschouwd als iets waar vrouwen mee kampen, maar ook mannen kunnen hiermee te maken krijgen. Wederom is gendergelijkheid niet alleen iets wat vrouwen aangaat, maar ook mannen.

Tegenwoordig bestaan er tientallen apps voor vrouwen om hun vruchtbaarheid in de gaten te houden; hier vullen ze gegevens in zoals ovulatiepijnen, humeur en eetgedrag zodat de app kan aantonen op welke dagen de vrouw het meest vruchtbaar is. Maar hoe zit het dan met de man?

"Zo is een vrouw van 35 nog maar half zo vruchtbaar als toen ze 25 was, terwijl van mannen het beeld bestaat dat ze eeuwig vruchtbaar zijn."

Onderzoek heeft aangetoond dat het aantal zaadcellen van mannen daalt, en dat in de afgelopen 38 jaar de zaadkwaliteit van de westerse man is gedaald met 50 tot 60 procent. Dit laat zien dat (on)vruchtbaarheid wel degelijk ook een mannenprobleem. 

Dit soort artikelen laten ons (hopelijk) nadenken over het feit dat er nog een hele weg te gaan is, voordat onze maatschappij mannen en vrouwen (en andere genders) gelijkwaardig zullen behandelen. Net zoals dat verpakkingen van maandverband en tampons specifiek voor vrouwen gemaakt worden; in het roze en met bloemetjes. Er moet meer bewustwording komen voor gendergelijkheid, zodat we gender stereotypen tegen kunnen gaan. 

Bron foto: NRC (Lieke Janssen).

Geen opmerkingen