Nieuws: waarom vrouwen niet kunnen autorijden, en waarom Siri niet naar je luistert


Meer dan een half jaar geleden las ik dit artikel in de Volkskrant; niet alleen erg leuk geschreven, maar het kaart de ongelijkheid op het gebied van gender in Nederland op verschillende vlakken aan. Als ik in een gesprek aan mensen (in Nederland) vertelde dat ik gender studies studeer, wordt er vaak laconiek over gedaan en wordt er aan mij gevraagd wat er dan nog zo nodig zou moeten veranderen, 'want in Nederland bestaat er bijna geen genderongelijkheid meer'. Really? Lees dan even dit artikel.

Iets waar ik me ontzettend in kan herkennen is het feit dat vrouwen geen auto kunnen rijden, fysiek gezien dan. Vrouwenbenen zijn namelijk een stuk korter dan mannenbenen, waardoor het voor hen lastiger is op de pedalen in te houden. Nu zul je vast denken; dit valt toch reuze mee? Maar met mijn 1.58m kan ik zeker beamen dat dit vervelend is; zelfs de stoel zo dicht mogelijk bij het stuur zetten helpt helaas niet, en het blijft lastig voor mij om de pedalen op een prettige manier te gebruiken. Ook blijkt het ook nog eens erg gevaarlijk te zijn; vrouwen hebben hierdoor meer risico op interne bloedingen.

Daarnaast worden vrouwen niet alleen op dit vlak benadeeld, maar ook bijvoorbeeld als het gaat om stemherkenning bij je nagivatiesysteem of Siri op je iPhone. Rachael Tatman, taalzoeker, stelde namelijk in 2016 vast dat stemherkenningssoftware 70 procent beter is in het begrijpen van mannenstemmen dan van vrouwenstemmen. Verstaat uw navigatiesysteem u niet? Probeer het eens met een lagere stem, aldus Marjolein van Trigt in de Volkskrant.

Uiteraard zijn er vast ook vlakken in onze maatschappij waar mannen worden benadeeld, maar dit artikel focust zich uitsluitend op vrouwen. Zoals je misschien al raadt; Nederland is toch nog niet zo gendergelijk als dat je misschien dacht.

Bron foto: Volkskrant (Joren Joshua).

Geen opmerkingen