Onderwijs: meer aandacht voor vrouwen in de geschiedenis


Tijdens het vak geschiedenis op de middelbare school leren we heel wat over zowel de Nederlandse geschiedenis als de geschiedenis van Europa, en wellicht nog wat andere 'invloedrijke landen'. Belangrijke namen uit de geschiedenis zoals Koning Filips II, Willem van Oranje en Michiel de Ruyter zullen bij velen vast bekend in de oren klinken. Maar hoe zit dat met de vrouwen uit onze geschiedenis? 

De enige naam die bij mij een belletje doet rinkelen is Aletta Jacobs, de allereerste vrouwelijke arts in Nederland. Daarnaast uiteraard Anne Frank en haar dagboek over het onderduiken tijdens de Tweede Wereldoorlog in Amsterdam. Maar welke andere vrouwen hebben een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis? Hoewel de halve wereldbevolking uit vrouwen bestaat, lijken zij maar weinig invloed gehad te hebben. In het Nederlandse Canon voor geschiedenis op middelbare scholen, komen maar drie vrouwen voor: de twee bovenstaanden, én Annie M.G. Schmidt (Volkskrant artikel hierover). De eerstgenoemde is Aletta Jacobs, geboren in 1854. Bestonden er voor die tijd dan geen invloedrijke vrouwen?

Misschien was het uiteraard zo dat vrouwen minder rechten hadden waardoor zij geen machtposities hadden, en daardoor is de keus voor personen met meer invloed in de geschiedenis begrijpelijk. Toch deel ik de mening van Alies Pegtel in dit artikel van de Volkskrant, waarin zij beargumenteerd dat geschiedenis door de mens gevormd is en dus op meerdere manieren geïnterpreteerd kan worden. Dat vrouwen geen machtsposities mochten vervullen, betekent niet dat zij er niet waren of dat ze totaal geen invloed hebben gehad. Het Canon kiest ervoor om bepaalde onderwerpen te belichten, maar waarom dan niet de geschiedenis van bijvoorbeeld de vrouwenemancipatie? Denk aan het algemeen vrouwenkiesrecht van 1919, Dolle Mina en de bijbehorende kreet 'baas in eigen buik'. Zij hebben ons immers gebracht waar we vandaag de dag staan, en dat is zeker het appreciëren waard. 

Bron foto: Ferdinand de Braekeleer (1792-1883): Beleg van Haarlem. Teylers Museum, Haarlem.

Geen opmerkingen