Wat feminisme voor mij betekent


De afgelopen jaren heb ik steeds meer interesse ontwikkeld voor feminisme; tijdens mijn universitaire bachelor ben ik erachter gekomen dat er zoiets bestaat als gender studies, en dat je dit daadwerkelijk kunt studeren. Meer en meer kwam ik te weten over ongelijkheid in de wereld, over gender en wat dit betekent, wat nou vrouwelijkheid en mannelijkheid precies is, en waarom we eigenlijk verder zouden moeten denken dan dit binaire systeem. Maar wat betekent feminisme nu voor mij?

Sinds september studeer in gender studies aan de universiteit in Göteborg (Zweden), en ben ik me dus op dit vakgebied gaan focussen. Voor velen is hun studie iets waar ze interesse in hebben en iets wat ze leuk vinden, maar bij mij gaat dit nog een stapje verder. Gender studies is iets wat dichtbij mijn hart ligt; iets wat ik studeer omdat ik voor mijn gevoel iets anders kán. Voor mij is het mijn passie en mijn roeping, en ik zou niets anders willen studeren omdat ik het meest gepassioneerd ben over gender studies en feminisme. 

Feminisme is niet alleen iets wat ik studeer; het maakt deel van mij uit. Ik kan slecht tegen onrechtvaardigheid, en ik vind het belangrijk dat alle mensen gelijkwaardig zijn. Uiteraard betekent feminisme iets anders voor elk mens, maar voor mij betekent het vooral gelijkwaardig behandeld worden ongeacht je gender/sekse, cultuur, ras, klasse, etcetera. Feminisme, voor mij, betekent doen waar jíj je goed bij voelt, of dat nou schaars of bedekt gekleed zijn is, je scheren of niet scheren, een kinderwens hebben en huismoeder worden of juist voor je carrière kiezen en geen kinderen willen. Je niet scheren en geen kinderen willen maakt je niet minder 'vrouw'. Wat dan ook het dichtst bij mij ligt zijn vrouwenrechten, omdat ik me identificeer met 'vrouw-zijnde' en graag voor de rechten van vrouwen wil opkomen. Nu ben ik een witte Nederlandse vrouw uit de middenklasse, dus uiteraard heb ik veel privileges en word ik op veel gebieden in de samenleving niet benadeeld.

Maar op zoveel vlakken in onze maatschappij valt er nog wél veel te halen. Denk bijvoorbeeld aan seksuele vrijheid: vrouwen worden snel een slet genoemd, terwijl bij mannen het alleen maar 'stoer' is als ze veel bedpartners gehad hebben. Maar ook op werkgebied is het voor vrouwen lastiger om een topfunctie in een bedrijf te vervullen, als ze bijvoorbeeld een gezin willen starten. Het is voor de Nederlandse man (uitgaande van een heteronormatieve relatie, anders: partner) namelijk nog niet mogelijk om (deels) betaald vaderschapsverlof te nemen om voor een pasgeborene te zorgen. En zeg nou zelf: hoeveel mannen zullen er ontslag nemen om voor het kind te zorgen? En waarom kost een knipbeurt bij de kapper eigenlijk meer voor vrouwen dan voor mannen? (Hier een artikel over dit onderwerp.) 

Dit soort issues zijn er nog steeds in onze samenleving, en ik stoor me hier ontzettend aan. Waarom is ons land nog steeds niet gelijk? Het zal waarschijnlijk nog jaren duren voordat het in Nederland op alle vlakken verbetert, maar ik ga in ieder geval mijn best doen om hier verandering in te krijgen.

Bron foto: Volkskrant (Colourbox).

Geen opmerkingen