Gendergelijkheid: Nederland gedaald naar plek 38


Ik herinner me nog goed dat ik vorig jaar het Global Gender Gap Report door zat te lezen, een onderzoek dat elk jaar uitgevoerd wordt door het World Economic Forum. In dit verslag wordt de gendergelijkheid in landen over de hele wereld vergeleken op basis van vier dimensies: Economic Participation and Opportunity (economische participatie en kansen), Educational Attainment (het verkrijgen van educatie), Health and Survival (gezondheid en overleving), en Political Empowerment (politieke empowerment). Vorig jaar stond Nederland op plek 27, iets wat ik toentertijd al behoorlijk teleurstellend vond voor zo'n 'tolerant' en 'progressief' land als onze. Helaas is Nederland in één jaar tijd nog eens 11 plekken gedaald, naar plek 38.


Gelukkig doet Nederland in het Global Gender Gap Report van 2020 het op twee onderdelen ontzettend goed: gezondheid en educatie. Dit betekent dat de toegang tot onderwijs en gezondheidszorg voor vrouwen en mannen in Nederland (bijna) gelijk is. Met betrekking tot de economie gaat het minder, maar welke cijfers vooral dramatisch zijn, zijn die van de empowerment van de politiek. Zo zitten er nog steeds weinig vrouwen in het parlement, terwijl dit eigenlijk een weerspiegeling en representatie zou moeten zijn van het volk. Daarnaast heeft Nederland in de geschiedenis nóg nooit (!) een vrouwelijke minister-president gehad, en zijn het alleen mannen die aan het hoofd hebben gestaan van ons land. 

Uiteraard is dit een kwantitatief onderzoek met alleen statistieken, wat ook betekent dat het onderzoek, net als elk andere, gelimiteerd is en geen verklaring is voor alle gender ongelijkheden in Nederland. Toch ben ik van mening dat we hier wel uit kunnen opmaken dat Nederland het slechter doet als het gaat om gender gelijkheid, terwijl Scandinavische landen nog altijd in de top 4 blijven staan (IJsland, Noorwegen, Finland en Zweden; op plek 5 staat Nicaragua) van de 153 deelnemende landen. Hoewel niet iedereen hiervoor is, is er in Nederland wél steeds meer sprake van een vrouwenquotum - iets wat er in de toekomst misschien wel gaat komen en voor meer gelijkheid zal gaan zorgen (lees hier mijn artikel hierover). 

Waarom gendergelijkheid zo belangrijk is? Zoals het World Economic Forum zegt: "Developing and deploying one-half of the world’s available talent has a huge bearing on the growth, competitiveness and future-readiness of economies and businesses worldwide". 

Bron foto en statistieken: World Economic Forum. 

Geen opmerkingen