Inspiratie: VPRO Documentaire 'Mijn seks is stuk' door Lize Korpershoek


Twee dagen geleden kwam de nieuwe VPRO documentaire van Lize Korpershoek uit genaamd 'Mijn seks is stuk': een kwetsbare documentaire over Lize's libido en het feit dat ze dit kwijtraakt nadat ze al een tijd in een stabiele relatie zit. In de documentaire onderzoekt ze de oorsprong van haar probleem, en of haar seks weer 'heel' te maken is. 

Ondanks dat Lize niet eens zoveel in detail treedt over haar seksleven, krijgt Lize toch een hoop kritiek over zich heen. Ook in het interview tijdens De Wereld Draait Door vragen presentator Matthijs van Nieuwkerk en schrijver Adriaan van Dis zich af of het wel nodig is om zoiets zo openlijk te bespreken, want willen mensen dit eigenlijk wel weten? Daarnaast vraagt Adriaan van Dis Lize of ze kinderen wil, en hoe ze het zou vinden als haar kinderen deze docu zouden zien. Pardon? Gelukkig is Lize niet op haar mondje gevallen, en zegt dat haar kinderen dan een "kwetsbare moeder" zien die "iets onderzoekt". Lize maakt haar probleem bespreekbaar, en vertelt in haar documentaire zeker niet alle ins en outs van haar seksleven. Waarom wordt haar documentaire zo bekritiseerd en worden mensen er zelfs onpasselijk van, in een land waar het BNN-programma Spuiten & Slikken al jaren op TV komt? En als klap op de vuurpijl, wordt er in het interview bij DWDD voortdurend gesproken over Lize's partner Tim Hofman, terwijl de docu over haar zoektocht gaat. Hoewel misschien onbedoeld, krijgt de kijker dan toch het idee dat de rol van de man belangrijker wordt beschouwd in het seksuele aspect van een romantische relatie. 

'Mijn seks is stuk' gaat over Lize's probleem en haar ervaringen met seks; verder blijft het redelijk op het oppervlak - iets wat waarschijnlijk haar intentie was, aangezien het een persoonlijke documentaire is. Hoewel het inhoudelijk naar mijn mening niet mega informatief is (er hadden wat mij betreft gesprekken over bijvoorbeeld stereotyperende rollen van mannen en vrouwen binnen een seksuele relatie in mogen zitten, en de onhaalbare verwachtingen die erbij horen), maakt Lize het onderwerp wel meer bespreekbaar. Want waarschijnlijk hebben veel meer vrouwen, én mannen, dit probleem, en voelen ze zich door deze documentaire gehoord en begrepen. 

Bekijk de documentaire hier.

1 opmerking

  1. Ik vond het zo'n mooie documentaire! Zo eerlijk, puur en net daarom zo moedig van haar!

    BeantwoordenVerwijderen