De verantwoordelijkheid van anticonceptie: zowel van vrouwen als van mannen


Iets wat me al een tijdje frustreert, is het onderwerp anticonceptie. Anticonceptie is iets wat vrouwen continu bezig houdt, omdat niemand zit te wachten op een ongewenste zwangerschap. Daarom beginnen de meeste jonge vrouwen al vroeg met anticonceptie, vaak in de vorm van de pil. Volgens het CBS slikken 6 op de 10 jonge vrouwen tussen de 18 en 25 jaar de anticonceptiepil. Deze pil zorgt ervoor dat de kans op zwangerschap aanzienlijk verkleint, en, mits hij goed gebruikt wordt, is deze voor 99,7% betrouwbaar (in de praktijk is dit vaak minder, bijvoorbeeld door ziekte of vergetelheid). 

Maar wat doet de pil nu eigenlijk precies? De pil verandert de concentraties van je geslachtshormonen, progesteron en oestrogeen (zie dit artikel). Dit beïnvloedt onder andere je libido, tot wie je je aangetrokken voelt en hoe aantrekkelijk je zelf bent voor anderen. Uiteraard heeft dit ook psychologische gevolgen. Daarnaast zijn er een hoop andere bijwerkingen waarmee vrouwen opgezadeld worden; hoofdpijn, gespannen borsten, emotioneel of somber worden, vocht vasthouden, en een iets verhoogd risico op hart- en vaatziekten, baarmoederhalskanker en bijvoorbeeld trombose (zie hier). 

Naast de pil zijn er uiteraard nog andere vormen van anticonceptie, zoals de spiraal (een hormoonspiraal of een koperspiraal zonder hormonen), het implantatiestaafje en de vaginale ring. Toch bevatten de meeste vormen van anticonceptie hormonen die vrouwen dagelijks beïnvloeden, en de opties zonder hormonen zijn niet altijd voor iedereen geschikt (bij bijvoorbeeld hormonale stoornissen zoals PCOS). 

En dan bestaat er nog het condoom; uiteraard wordt het aangeraden altijd een condoom te gebruiken met betrekking tot seksuele overdraagbare aandoeningen. Helaas wordt een condoom in de praktijk niet altijd gebruikt, met name bij vaste bedpartners. De meeste vrouwen kiezen daarnaast toch voor een andere vorm van anticonceptie, die hen beschermd tegen een ongewenste zwangerschap. En het frustrerende hiervan is dat mannen ervan uitgaan dat vrouwen aan anticonceptie zitten, waardoor de verantwoordelijkheid bij de vrouw wordt gelegd. Maar waarom zou deze verantwoordelijkheid alleen bij de vrouw moeten liggen?

Het is volstrekt logisch dat vrouwen de verantwoordelijkheid nemen; zij zijn tenslotte degenen die zwanger kunnen raken. Niet alleen de verantwoordelijkheid voor fysieke en psychische gevolgen, maar vrouwen nemen ook de financiële verantwoordelijkheid (voor bijvoorbeeld de pil of de hormoonspiraal). Maar een kind maak je tenslotte met z'n tweeën, en waarom zou de drager van het kind meer verantwoordelijkheid moeten dragen? Toch is er nog steeds geen anticonceptiepil voor mannen op de markt, en in de praktijk vraag ik me af of mannen deze daadwerkelijk zouden nemen. Zoals dit Volkskrant artikel al aangeeft, zeggen mannen dat dit afhankelijk is van de bijwerkingen, iets wat vrouwen altijd al voor lief hebben genomen. 

Zoals ik al zei, een kind wordt gecreeërd met zowel een vrouw als een man, dus beiden zouden de verantwoordelijkheid van anticonceptie op zich moeten nemen. It takes two to tango.

Bron foto: Hollandse Hoogte/Frank Muller - Volkskrant.

Geen opmerkingen