"Jij bent zeker een feminist"


Persoonlijk
Met een biertje in mijn hand sta ik gezellig met vrienden te kletsen over koetjes en kalfjes. Vragen als “heb je nog wat leuks gedaan dit weekend?” en “heb je die nieuwe film al gezien?” zijn de gespreksonderwerpen van de avond. Totdat ik word voorgesteld aan een jongen die rechten studeert aan de universiteit. Al snel verandert het gespreksonderwerp naar ‘studie’. “Dus, wat studeer jij eigenlijk?” Ik zie de bui al hangen, en neem nog een grote slok van mijn biertje voordat de hel losbreekt. “Gender studies”, zeg ik, en vraag me nu al af waar ik aan begonnen ben.

Overspoeld word ik met vragen van onbegrip; wat het is, waarom ik dat studeer, en of je er uiteindelijk wel iets mee kan. “Jij bent zeker een feminist” zijn de woorden die zijn lippen ontsnappen. Zucht. Begrijp me niet verkeerd; ik houd ervan om discussies te hebben over dit soort onderwerpen, maar af en toe is het ook ontzettend vermoeiend. Bij de term ‘feminist’ denken mensen vrijwel meteen aan een radicale feministische vrouw die een hekel heeft aan mannen en alle regels die aan vrouwen worden opgelegd door de huidige maatschappij, zoals oksels scheren en voor het huishouden zorgen, verwerpt. Maar dit is een stereotyperend en foutief beeld, want er zijn zoveel gradaties. Feminisme gaat over de gelijkheid van alle genders; vrouw, man, queer, non-binair, of hoe je je ook wil identificeren. Het gaat niet over de heerschappij van vrouwen, maar wél om het feit dat vrouwen in de geschiedenis structureel zijn achtergesteld en nog steeds geen gelijkwaardige positie hebben behaald ten opzichte van mannen. Het frustreert me dat de term zo negatief is, want ik geloof er sterk in dat stiekem veel mensen ‘feminist’ zijn. Wie is er nou niet voor gelijkheid?

“Maar wat moet er volgens jou dan nog veranderen in Nederland? Vrouwen zijn toch al gelijk aan mannen?” Zucht. Helaas doe ik geen onderzoek met als case-study Nederland, maar ik weet wél dat er ook in ons ‘tolerante’ landje nog geen gelijkheid is. Kijk maar eens naar de statistieken van het aantal vrouwen in de politiek of op economisch gebied. Toch gaat feminisme niet alleen over vrouwen; ook de eisen waar mannen aan ‘moeten’ voldoen zijn af en toe absurd. Als man ben je niet meteen minderwaardig als je voor je kinderen zorgt of wat gevoeliger bent.

“Jij bent zeker een feminist”. Damn right, I am.

Bron afbeelding: Radboud Universiteit.

Geen opmerkingen