Covid-19 is geen 'Chinees virus', maar een wereldwijde epidemie


Het coronavirus houdt ons land in de greep: hoewel het in eerste instantie een “ver van mijn bed-show” was, is het nu niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Na maatregelen als geen handen meer schudden en online lessen vanuit de Nederlandse universiteiten, worden mensen nu gedwongen thuis te werken en zijn horecagelegenheden genoodzaakt hun deuren te sluiten. Na de persconferentie van 23 maart werd zelfs aangekondigd dat deze nachtmerrie in ieder geval tot 1 juni zal duren; tot die tijd blijft men binnen en gaat alleen naar buiten voor het hoogstnoodzakelijke. 

Het coronavirus begon in de Chinese stad Wuhan, en sindsdien lijkt het racisme niet meer te stoppen tegen Chinezen en andere mensen van Aziatische afkomst. Men leek een grote angst te ontwikkelen voor alles wat met China te maken had en dus het ‘onbekende’. Maar ondertussen heeft het virus zich wereldwijd weten te verspreiden, en is het niet alleen meer te relateren aan het ‘vreemde en verre Azië’. Othering is geen oplossing voor de huidige pandemie, maar zet alleen andere groeperingen weg als angstaanjagend en bedreigend.

Helaas zetten enkele politici de huidige situatie naar hun eigen hand, waaronder de Amerikaanse president Donald Trump. Tijdens een persconferentie vanuit het Witte huis over het coronavirus sprak hij consequent over de strijd tegen het ‘Chinese virus’. In plaats van te spreken over het collectief bestrijden van het virus dat dagelijks enorme aantallen mensen om zeep helpt, voelt Trump meer voor het aanwakkeren en het versterken van xenofobische gedachten. Ook Geert Wilders maakt zijn handen hier vuil aan; “Nederland lijdt pijn” en “Sterkte Nederland!”, en, O ja, dan is er natuurlijk ook nog de rest van de wereld. Daarnaast speelt Rutte volgens Wilders “Russische roulette met onze bevolking”. Niettemin zou de focus juist moeten liggen op een coöperatieve instelling en naastenliefde, in plaats van op het creëren van een politieke achterban in tijden van crisis. Racisme en xenofobie zal alleen bijdragen aan het zaaien van onnodige additionele angst en paniek.

In tijden als deze, waarin we genoodzaakt zijn samen te werken om dit beangstigende en dodelijke virus tegen te gaan, moeten we afstappen van dit soort xenofobische en racistische redeneringen. Je vatbaarheid voor het coronavirus hangt namelijk niet af van je ras, etniciteit of cultuur, maar van je afweersysteem. Hopelijk zal dit tenslotte leiden tot depolarisatie en naastenliefde, zowel nationaal als transnationaal. Door gezamenlijk de strijd tegen het coronavirus aan te gaan, kunnen we er tegen bestand worden en langzamerhand behoedzaam hopen op een voorspoedige toekomst.

Bron afbeelding: AFP.

Geen opmerkingen