Film aanrader: Man in an Orange Shirt


Toen ik de naam 'Man in an Orange Shirt hoorde', was ik niet bepaald meteen nieuwsgierig naar de film. De titel zei me niet zoveel, en wekte eerlijk gezegd niet veel interesse op. Mijn ouders stelde voor om deze te kijken, en omdat ik op imdb.com had gezien dat hij toch een 8 als waardering kreeg, stemde ik in. Hoewel de titel misschien niet zo spannend klinkt, is het zeker een prachtige film en de moeite waard om te kijken!

De film gaat over Michael Berryman, een kapitein in het Britse leger, die in de Tweede Wereldoorlog tijdens zijn dienst Thomas ontmoet, een oorlogstekenaar. Al snel worden ze verliefd, en na de oorlog zoekt Michael Thomas op en brengen ze een romantisch weekend door in een Engelse cottage op het platteland. Maar na dit weekend gaat Michael terug naar zijn vriendinnetje Flora, met wie hij verloofd is en een leven wil opbouwen - aangezien homoseksualiteit niet geaccepteerd is en zelfs strafbaar.

De film maakt gebruik van flashforwards naar het heden waarin Adam, het kleinkind van Michael en Flora, worstelt met zijn homoseksualiteit. Ondanks dat het meer geaccepteerd wordt, weet hij niet hoe hij met zijn seksualiteit moet omgaan en walgt hij zelfs van zichzelf. 

'Man in an Orange Shirt' laat zich hoe men vroeger tegen homoseksualiteit aankeek, en hoe dat door de jaren heen is veranderd. De film verwerpt stereotyperende beelden van homoseksuelen, en belicht op een mooie manier een liefdevolle relatie tussen mannen. Ook draagt de film uiteraard bij aan de representatie van homoseksualiteit in de media, iets waar nog steeds veel te weinig aandacht voor is. 

Het verhaal is prachtig, pijnlijk, emotioneel en ontroerend; echt een aanrader!

Bron afbeelding: NPO3.

Geen opmerkingen