Inspiratie: Film Seahorse - mannen kunnen ook kinderen krijgen


In onze huidige maatschappij wordt er altijd vanuit gegaan dat alleen vrouwen kinderen kunnen krijgen; want alleen vrouwen hebben toch eierstokken en een baarmoeder? Deze gedachte is niet onbegrijpelijk, aangezien onze samenleving gebaseerd is op het binaire systeem van sekse en gender. Echter is het allemaal niet zo simpel als het lijkt, en het is wel degelijk mogelijk voor mannen om kinderen te baren. En dit laat de film Seahorse duidelijk zien.

Men gaat ervan uit dat er maar twee sekses zijn: vrouwen en mannen. Hoewel de biologie dit beeld lijkt te bevestigen, zijn andere sekses wel degelijk mogelijk. Sommige mensen worden geboren met zowel vrouwelijke als mannelijke hormonen en genitaliën, waardoor hun sekse niet 'duidelijk' is. Deze mensen hebben intersekse, en ook hiervan zijn uiteraard veel verschillende variaties.

Doordat sekse (gerelateerd aan de biologie) dus eigenlijk niet eens binair is, wordt het nog gekker om gender (met betrekking tot de sociale aspecten) te beschouwen als een binair systeem waarin alleen vrouwen en mannen bestaan. Zo zijn er ook mensen die zich niet met vrouw of man willen identificeren - simpelweg omdat ze zich niet zo voelen. Deze mensen kunnen zich bijvoorbeeld identificeren met non-binair, queer, trans of gender fluïde (waarbij je gender niet vaststaat maar per periode kan verschillen). 

Als we verder kijken dan het binaire systeem, wordt ons idee van moederschap en kinderen baren ook ineens uitgedaagd. Dit is precies waar de film Seahorse om gaat: een transman die ervoor kiest om zwanger te worden en zijn kind te dragen en te baren. Een prachtige film die je aan het denken zet over moederschap/vaderschap/ouderschap. 

Geen opmerkingen